Algemene Informatie

Optocht

Volgens traditie zou op Karnavalszondag 27 februari 2022 Boemeldoncks Grote Optocht door de straten van Boemeldonck trekken. Vanwege de ontwikkelingen en maatregelen omtrent de Pandemie hebben wij besloten (link naar info) om de Grote Optocht te verplaatsen naar 1e Pinksterdag (5 juni) 2022.

Op deze pagina treft u als bezoeker en bewoner algemene informatie over deze optocht.

Toegang

Om toegang te verkrijgen gelden dit jaar speciale regels, meer hierover in dit bericht

De optocht

Boemeldoncks Grote Optocht staat landelijk bekend om zijn hoge kwaliteit. Jaarlijks nemen tien-tallen grote wagens deel aan deze optocht. Met name de A-categorie laat zien wat Boemeldonck bedoelt met ‘kastelen op wielen’, karnavalswagens tot wel 11 meter hoog.

Lokatie:

Prinsenbeek is gelegen aan de A16, neem afslag 17 (Breda-Noord/Prinsenbeek) en volg de aanwijzingen van onze verkeersregelaars. De gemiddelde looptijd naar de optocht bedraagt 10 minuten.

Komt u met de trein dan kunt u bij het station Breda-Noord/Prinsenbeek uitstappen. Ga via de voetgangersbrug over de A16 en volg de aanwijzingen van de verkeersregelaar. De loopafstand is ca.10 minuten.

Voor bussen gelden afwijkende dienstregelingen, klik hier voor meer info.

Optochtroute:

De optocht start op de Markt en vervolgens Kapelstraat, Molenstraat, Westerkim, Groenstraat, Middenweg, Haverdijk en Loopstraat (ontbinding). De route is geheel autovrij.

Hoe laat?

De optocht start om 13.00 uur op de Markt. De wagens stellen op in de Groenstraat en Vianendreef. De ervaring leert dat u ca. 2 uur kijk-, luister- en feestgenot ondergaat voordat de laatste wagen gepasseerd is.

Dranghekkken

Om de optocht vlot rond te laten trekken met oog voor uw en onze veiligheid hebben wij een groot gedeelte van de optocht voorzien van dranghekken. Wij verzoeken u dringend om altijd achter deze dranghekken te blijven en deze niet los te maken. De dranghekken worden op zondagmorgen vanaf ca 10.00 uur geplaatst en direct na het passeren van de prinsenwagen weer verwijderd.

Voor bewoners

Vanaf 9 uur is het centrum van Prinsenbeek afgesloten voor al het verkeer. Er zijn geen ‘oversteekplaatsen’ beschikbaar. Met hulpdiensten zijn afspraken gemaakt. Respecteer a.u.b. de aanwijzingen van onze verkeersregelaars.

Wij verzoeken u vriendelijk om de gehele optochtroute autovrij te houden, dit geldt ook voor de straten Gertrudislaan, Pasquelaan en Beeksestraat (van huisnummer 54 t/m rotonde) en de route Brielsedreef/Postbaan naar de Schutsestraat: dit is de calamiteitenroute voor hulpverleners als Brandweer, Ambulance en Politie. Daarnaast zal ook in de Beeksestraat, tussen de rotonde en de Weimersedreef, aan de even zijde een stopverbod gelden..

Wij doen een dringend beroep op de bewoners van de optochtroute om ALLE auto’s en andere gemotoriseerde voertuigen om 9.00 uur van de route te hebben verwijderend.

De ‘mens’

Langs de route zijn er diverse eet- en drinkgelegenheden. Wij bevelen hen van harte bij u aan. Immers mede dankzij deze ondernemers is deze optocht mogelijk. We hebben liever dat u uw hapje of drankje bij deze ondernemers koopt dan zelf meebrengt. Als u zelf eten of drinken bij u heeft dan kunt u uiteraard geen gebruik maken van de aanwezige horecavoorzieningen.

Langs de route zijn op diverse lokaties toiletten geplaatst.

Voor uw en onze veiligheid:

  • Volg altijd de instructies van onze verkeersregelaars, optochtcommissarissen (herkenbaar aan het groene hesje met BAK-logo en opschrift COMMISSARIS) en de dienstdoende bestuursleden (herkenbaar aan de rode BAK-jas);
  • Alle kruisingen dienen vrij te zijn van obstakels, auto’s parkeren of tenten plaatsen is op deze lokaties verboden;
  • Het is niet toegestaan om op een trotroir obstakels als tenten etc. te plaatsen, dit voor een vlotte en veilige doorstroming van publiek.
  • Het voeren van open vuur is NIET toegestaan
  • Blijf altijd op het trottoir staan, grote wagens zijn niet alleen hoog maar ook zeer breed.Maar ook loopgroepen en individuelen hebben een vrije doorgang nodig voor hun act.

Milieu

Ook wij dragen graag een steentje bij aan een goed milieu. Wij vragen bezoekers en deelnemers om alleen milieu vriendelijke afbreekbare confetti te gebruiken en het afval in de daartoe geplaatste afvalbakken te deponeren of uw afval mee naar huis te nemen.

Einde van de optocht

De meeste A- en B wagens eindigen op de Markt in het centrum. Hier blijven zij tot dinsdag na pinksteren 11.11 uur staan.

Kunt u niet komen maar u wil de optocht toch bekijken?

Wij gaaan  deze optocht live uitzenden, binnenkort meer informatie

Categorieën

Er zijn in totaal 5 verschillende categorieën waarin deelgenomen wordt:

Categorie Omschrijving
A Wagens tot 11 meter hoogte
B Wagens tot 8,5 meter hoogte
C Groepen
D Duo´s en trio´s
E Individuelen

 

Prijsuitreiking

De Prijsuitreiking vindt plaats op zondag 5 juni vanaf 19:30 uur in De Drie Linden te Prinsenbeek.
Deze is ook te volgen via de volgende livestream:  Prijsuitreiking
De aanvangstijden per categorie zijn als volgt:C               19.30 – 19.55 uur
D               19.55 – 20.30 uur
E               20.30 – 20.40 uur
B               20.45 – 21.45 uur
A               21.45 – 22.55 uur

Back to top of page